یک ماه مانده به نوروز، سیارات به میهمانی هم می‌روند!

[ult_animation_block animation=”zoomInRight” animation_duration=”3″ animation_delay=”1″ animation_iteration_count=”1″][bsf-info-box icon=”Defaults-chain link” icon_size=”32″ icon_color=”#1e73be” hover_effect=”style_2″ pos=”left”]لینک کوتاه مطلب:
http://goo.gl/wCU9n1[/bsf-info-box][/ult_animation_block]
[ult_animation_block animation=”zoomInRight” animation_duration=”3″ animation_delay=”1″ animation_iteration_count=”1″][bsf-info-box icon=”Defaults-clock-o” icon_size=”32″ icon_color=”#1e73be” hover_effect=”style_2″ pos=”left”] مدت زمان مطالعه مطلب:
۵ دقیقه[/bsf-info-box][/ult_animation_block]

تفاوتی نمی‌کند که به چه میزان با نجوم آشنایی داردید، یک نجومی کار کشته هستید و یا یک علاقمند به آسمان و تازه‌کار، دیدن سیارات در پهنه آسمان آن هم در یک زمان، بسیار دیدنی و غافلگیر کننده است.

در این مطلب قصد داریم به بررسی یکی از زیباترین پدیده‌های این روزهای آسمان بپردازیم. مقارنه‌ای نادر که مهمان آسمان زمین است. در ادامه مطلب با علم بازار همراه باشید.

Feb2016_SolSystemاگر تازه به دنیای نجوم وارد شده‌اید، اجاره بدهید کمی تصوراتان را در مورد دیدن سیارات با چشم غیر مسلح اصلاح کنم. شاید انتظار داشته باشید که بتوانید بدون ابزار، زحل را با حقله‌هایش در پهنه آسمان ببینید یا سیاره مشتری را بصورت یک کره رنگی زیبا ببینید! باور کنید قصد ندارم این تصور زیبای شما را برهم بزنم، اما باید به اطلاعتان برسانم که سیارات به واسطه فاصله‌ای که از ما دارند، بصورت یک نقطه و همانند ستارگان در پهنه آسمان دیده می‌شوند.

ولی خب این نقاط نورانی تفاوتهایی ظاهری با ستارگان دارند. اجازه بدهید یک نکته مهم در مورد تشخیص سیاره از ستاره را برایتان ارائه دهم: همانطور که می‌دانید به واسطه جابجایی ذرات در جو زمین، نور ستارگان دچار اغتشاش می‌شود و بنظر می‌رسد که ستارگان درحال چشمک زدن هستند؛ اما اگر در آسمان به نقطه‌ای نورانی نگاه کردید که چشمک نمی‌زند و نسبتا پایدار است، شک نکنید که شما در حال مشاهده یک سیاره زیبا هستید.

 

مقارنه ۵ سیاره با یکدیگر

چقدر حس خوبی دارم که به می‌خواهم به شما نوید دهم که می‌توانید تا عید نوروز ۵ سیاره زیبای تیر (عُطارِد)، ناهید (زهره)، بهرام (مریخ)، برجیس (مشتری) و کیوان (زحل) را بصورت همزمان در پهنه آسمان ببینید، آن هم بدون نیاز به هیچ ابزاری. اکنون ما بعد از ۱۰سال، شاهد حضور همزمان ۵ سیاره در آسمان شب خواهیم بود.

[ult_animation_block animation=”fadeInUp” animation_duration=”3″ animation_delay=”1″ animation_iteration_count=”1″]
عکسی از مقارنه سیارات در 8 فوریه 2016 توسط Eliot Herman در Tucson, Arizona. فروشگاه علمی - علم بازار

عکسی از مقارنه سیارات در ۸ فوریه ۲۰۱۶ توسط Eliot Herman در Tucson, Arizona.

[/ult_animation_block]
عکسی از مقارنه سیارات در 2 فوریه ۲۰۱۶ توسط Denis Crute در استرالیا

عکسی از مقارنه سیارات در ۲ فوریه ۲۰۱۶ توسط Denis Crute در استرالیا

در این شبها چهار سیاره پرنور آسمان یعنی مشتری، مریخ، زحل و زهره در کنار هم قرار می‌گیرند و همگی قبل از طلوع آفتاب در آسمان دیده می‌شوند. جمع این سیارات با ورود سیاره عطارد کامل خواهد شد و این میهمانی از چهارشنبه ۳۰ بهمن ماه، با ورود عطارد به جمع سیارات جذاب‌تر خواهد شد و با افزایش ارتفاع عطارد ادامه خواهد داشت.

پس اگر سحر خیز هستید، یک ساعت قبل از طلوع به آسمان نگاه کنید. در هفته اول اسفند ماه، خوب به سمت شرق نگاه کنید. دو جسم پرنور در آسمان بین شرق و جنوب شرقی مشاهده خواهید نمود که جرم پرنور نزدیکتر به لبه افق، سیاره عطارد است و در کنار این سیاره، ناهید با نور خیره‌کننده‌اش خودنمایی خواهد کرد. کمی بالاتر و به سمت جنوب چشمتان را حرکت دهید، خواهید توانست سیاره زحل را در صورت فلکی عقرب مشاهده نماید و سیاره مریخ خود را به همسایگی صورت فلکی عقرب رسانده و در صورت فلکی ترازو قابل مشاهده خواهد بود. برای پیدا کردن این سیاره زیاد به خودتان زحمت ندهید! مریخ هم با فاصله کمی از زحل، با نور قرمز رنگش براحتی قابل تشخیص خواهد بود. حالا به سمت غرب نگاه کنید، جسم پرنوری که در آسمان غربی مشاهده خواهید نمود، سیاره مشتری است.

خیلی نگران نباشید اگر یک یا دو روز خواب ماندید و نتوانستید به آسمان نگاه کنید، سیارات تا نیمه اسفند میهمان یکدیگر در پهنه آسمان خواهند بود. شما می‌توانید برای پیدا کردن سیارات، از ماه نیز استفاده کنید. ماه هم بواسطه حرکت خودش به دور زمین، به یک راهنمای عالی برای یافتن اجرام آسمانی تبدیل شده است. اجازه دهید تا موقعیت ماه را نیز در این چند هفته را برایتان شرح دهم تا از آنها کمک بگیرید و سیارات را براحتی پیدا کنید:

[ult_animation_block animation=”fadeInLeftBig” animation_duration=”3″ animation_delay=”1″ animation_iteration_count=”1″]

۵ اسفند، ماه در کنار سیاره مشتری خواهد بود.

۱۱ اسفند، ماه بین مریخ و زحل  و به مریخ نزدیکتر خواهد بود.

۱۲ اسفند، ماه در نزدیک زحل خواهد بود.

۱۷ اسفند، ماه در نزدیک زهره خواهد بود. در این روزها دیدن عطارد کمی سخت است.

[/ult_animation_block]
امیدوارم از تماشای این هم‌نشینی آسمانی لذت ببرید.

مهدی هاشمی

مهدی هاشمی از حدود 10 سالگی به انواع فعالیت‌های گروهی، خصوصا فعالیت‌های علمی مشغول بوده است. نجوم، رباتیک و الکترونیک اصلی‌ترین شاخه‌های فعالیت وی تا به این لحظه بوده‌اند. او دانش‌آموخته‌ی مقطع ارشد رشته برق - مخابرات - گرایش سیستم است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *