۱۰ سوال بسیار مهم در مورد شهاب سنگ ها

تقریبا هر کسی حداقل یک بار یک شهاب را در آسمان دیده است. ردی از نور که از سمتی به سمت دیگر آسمان می‌رود و سپس ناپدید می‌شود. همینطور اگر یک علاقمند پیگیر نجومی باشید، احتمالا هر چند وقت یک بار در مورد برخوردهای شهاب‌سنگ‌ها به زمین شنیده‌اید. اما هیچ به این فکر کرده‌اید که تفاوت شهابی که در آسمان می‌بینید با شهاب‌سنگ‌ها در چیست و آیا با یکدیگر تفاوت دارند یا نه؟

یا آیا به این فکر کرده‌اید که می‌شود شهاب‌سنگ‌هایی که به زمین برخورد می‌کنند را پیدا کرد؟ و اکر آری، اصلا این کار ارزشی دارند؟ اجرام آسمانی را میتوان فروخت و آیا اصلا کسی برای آنها ارزشی قائل است؟

اگر این موضوعات برای شما سوال و دغدغه ذهنی ایجاد کرده‌اند، در ادامه مطلب با بلاگ علم بازار همراه باشید تا پاسخ آنها را بیابید.

 

۱- تفاوت شهاب‌واره، شهاب، شهاب‌سنگ، آذرگوی و آتش‌گوی چیست؟

اجرام سرگردان بسیاری در فضای میان سیاره‌ای منظومه شمسی ما سرگردان هستند. مادامی که این اجرام در فضا سرگردان هستند، شهاب‌واره خوانده می‌شوند.

وقتی که این اجرام بر اثر گرانش زمین، وارد جو زمین می‌شوند، بر اثر ایجاد اصطکاک بین آنها و لایه‌های مختلف جو، می‌سوزند و درخشش مختصری ایجاد می‌کنند. در این حالت به این اجرام، شهاب گفته می‌شود. اگر شهابی در طول سوختن خود به درخشش منفی چهار یا پایینتر (یعنی درخشش بیشتر) برسد، به آن آدرگوی می‌گوییم و آن دسته از آذرگوی‌هایی که در ارتفاعات مختلفی از جو زمین (پیش از رسیدن به سطح زمین و برخورد با آن) منفجر می‌شوند نیز آتش‌گوی نام دارند.

اما اگر جرم وارد شده به زمین به اندازه کافی بزرگ باشد (بزرگتر از یک سیب زمینی معمولی)، مقداری از آن پس از سوختن در جو سالم باقی می‌ماند و به سطح زمین برخورد می‌کند. در این حالت به این جرم، شهاب‌سنگ گفته می‌شود.

تصویر از یک آتش گوی Fireball

تصویر از یک آتش گوی Fireball

 

۲- خرده شهاب‌سنگ چیست؟

خرده شهاب‌سنگ‌ها باقیمانده گرد و غبار ناشی از سوختن شهاب‌ها یا قطعات باقیمانده از برخورد شهاب‌سنگ‌ها به زمین هستند. هر ساله ۴۰٫۰۰۰ تن خرده شهاب‌سنگ به این شکل وارد زمین می‌شوند. نکته جالب این است که از آنجاییکه خرده شهاب‌سنگ‌ها از گرد و غبار اولیه شکل‌دهنده منظومه شمسی شکل گرفته‌اند، بررسی آنها به ما در بدست آوردن اطلاعات از گذشته‌های بسیار دور منظومه شمسی، کمک بسیاری می‌کند.

 

۳- آیا شهاب‌ها به رنگهای مختلفی دیده می‌شوند؟ علت آن چیست؟

بله؛ شهاب‌ها رنگهای متفاوتی دارند. سبز، زرد، آبی، قرمز و سفید از جمله رنگهای شهاب‌ها هستند.

سرعت شهاب‌ها در هنگام ورود به جو زمین، چیزی در حدود ۱۰ تا ۷۵ کیلومتر بر ساعت است. این سرعت بالا و اصطکاک آنها با لایه های جو، باعث ایجاد دمایی در حدود ۲٫۰۰۰ درجه سانتیگراد می‌شود. این دما آنقدر زیاد است که می‌تواند گازهای موجود در اطراف شهاب را نیز بسوزاند.

حال بسته به اینکه شهاب در کدام ارتفاع و لایه جو بسوزد و کدام گازها را تحریک کرده و بسوزاند، رنگی که ما از شهاب می‌بینیم، متفاوت خواهد بود. برای مثال رنگ سبز شهاب‌ها عموما ناشی از تحریک اکسیژن است؛ تحریک نیتروژن رنگ آبی و تحریک سدیم نیز رنگ زرد را می‌سازد. به همین دلیل گاهی برخی شهاب‌های بزرگتر که بیشتر دوام می‌آورند و در لایه‌های مختلف جو می‌سوزند، در طول مسیر خود به رنگهای مختلفی نیز دیده می‌شوند.

حال اگر سرعت شهاب بسیار بالا باشد، رنگ آن سفید دیده خواهد شد. زیرا تغییرات رنگ آنقدر بالا و سریع است که با یکدیگر ترکیب می‌شوند و رنگ سفید یا نزدیک به آن را بوجود می‌آورند. البته این شهابها نیز غالبا در انتهای مسیر خود که سرعتشان کم می‌شود، به رنگ قرمز می‌گرایند.

نمونه ای از تغییر رنگ یک شهاب در طول مسیرش در لایه های مختلف جو. امتیاز عکس S. Kohle & B. Koch (Astron. I., U. Bonn)

نمونه ای از تغییر رنگ یک شهاب در طول مسیرش در لایه های مختلف جو. امتیاز عکس S. Kohle & B. Koch (Astron. I., U. Bonn)

 

۴- شهاب‌سنگ‌ها از کجا می‌آیند؟

خرده سیاره‌های سرگردان (سیارک) منشا اصلی شهاب‌سنگ‌ها هستند.

کمربند سیارکی موجود در بین مدار مریخ و مشتری، محل حضور هزاران سیارک است که در فاصله نزدیک به یکدیگر (البته در ابعاد کیهانی) در حال گردش به دور مدار خورشید هستند. برخوردهای این سیارک‌ها با یکدیگر، قطعاتی را از آنها جدا می‌کند. برخی از این قطعات پس از میلیون‌ها سال سرگردانی در فضا، به طور تصادفی بر سر راه مدار زمین قرار می‌گیرند و به وسیله جاذبه زمین گرفتار شده و بر روی آن سقوط می‌کنند.

جالب اینکه منشا برخی از انواع شهاب‌سنگ‌ها با برخی از سیارک‌های شناخته شده تطبیق داده شده‌اند. برای مثال به  احتمال بسیار زیاد شهاب‌سنگ‌های یوکریت، از سیارک وستا که یکی از مشهورترین سیارک‌های شناخته شده است، جدا شده‌اند.

با این حال، منشا تمامی شهاب‌سنگ‌ها لزوما سیارک‌ها نیستند و نرخ بسیار نادری از شهاب‌سنگ ها نیز از مریخ یا ماه می‌آیند. برخوردهای شدید فضایی، عامل اصلی جدا شدن این قطعات شهاب‌سنگ از مریخ یا ماه هستند. برای مثال تا کنون چیزی در حدود ۳۰ شهاب‌سنگ مریخی پیدا شده است. از آنجایی که هنوز ماموریت رفت و برگشتی برای آوردن نمونه‌های مریخی انجام نشده است، این سنگ‌ها تنها مواد موجود از مریخ بر روی زمین هستند و به همین علت از ارزش تحقیقاتی بسیار بالایی برخوردارند.

 

۵- در چه مناطقی می‌توانیم شهاب‌سنگ‌ها را پیدا کنیم؟

عملا هیچ جایی از زمین وجود ندارد که شهاب‌سنگ‌های بیشتری در آنجا سقوط کرده باشند. نرخ سقوط شهاب‌سنگ‌ها در تمامی مناطق زمین، کاملا یکسان و یک اندازه است. اما چیزی که باعث می‌شود برخی مناطق زمین برای پیدا کردن شهاب‌سنگ‌ها مناسب‌تر باشند، محیط آن مناطق است.

برای مثال، مناطق قطبی که کاملا پوشیده از یخ و برف هستند و عموما هیچ نوع سنگی غیر از شهاب‌سنگ‌هایی که اتفاقی بر روی سطح آن سقوط کرده‌اند وجود ندارد، مناطق بسیار مناسبی برای پیدا کردن شهاب‌ها هستند. زیرا آنها را می‌توان از فواصل دور نیز به خوبی تشخیص داد.

همچنین مناطق کویری و بیابانی، همچون صحراهای آفریقا، آمریکا و حتی ایران خودمان، مکان‌های مناسبی برای جستجوی شهاب‌سنگ‌ها هستند.

قسمت هایی از شهاب سنگ مشهور Sikhote-Alin عکس از Russell Kempton N.E. Meteorite Services

قسمت هایی از شهاب سنگ مشهور Sikhote-Alin عکس از Russell Kempton
N.E. Meteorite Services

 

۶- عمر شهابسنگ ها چقدر است؟

چهار دوره زمانی در زندگی هر شهاب‌سنگی وجود دارد:

* سن زمینی: که به مدت زمانی که از سقوط شهاب‌سنگ بر روی زمین می‌گذرد می‌گویند.

* سن تابش پرتوهای کیهانی: که به مدت زمانی گفته می‌شود که پیش از سقوط بر روی زمین، در فضای میان سیاره‌ای (به دور خورشید) سرگردان بوده است.

* سن پیدایش: منظور مدت زمانی است که از آخرین رویداد عمده دمای زیاد در شهابسنگ می گذرد.

* سن ماقبل پیدایش: تقریبا تمامی عناصری که می‌شناسیم، در خلال فعل و انفعالات و انفجارهای ستاره‌ای شکل گرفته‌اند. تمامی آنچه در جهان می‌شناسیم (از جمله شهاب‌سنگ‌ها)، هرچه بر روی زمین است و حتی بدن خود ما، از این قانون مستثنی نیستند. سن ما قبل پیدایش برای هر عنصر فاصله زمانی میان پیدایش آن در یک ستاره تا شرکت آن در تشکیل سیارات یا شهابسنگ ها است.

 

۷- شهاب‌سنگ‌ها به چند نوع تقسیم می‌شوند؟

شهاب‌سنگ‌ها به طور کلی به سه نوع اصلی تقسیم می‌شوند:

* سنگی

* آهنی

* سنگی – آهنی

شهاب‌سنگ‌های سنگی – آهنی نادرترین نوع شهاب‌سنگ‌ها هستند. در آنها بلورهای سنگی در زمینه فلز دیده می‌شود و در مواردی سنگ و فلز با هم مخلوط شده‌اند. شهاب‌سنگ‌های آهنی شهاب‌سنگ‌هایی هستند که عمدتاً از آهن و نیکل تشکیل شده‌اند.

شهاب‌سنگ‌های آهنی بسیار کم در معرض هوازدگی قرار می‌گیرند. بنابر این چندین سال هم که از سقوطشان بگذرد باز هم شکل اولیه خود را حفظ می‌کنند. ولی شهاب‌سنگ‌های سنگی را پس از چند سال به دشواری میتوان از سنگهای زمینی تمیز داد.

یافتن شهاب‌سنگ‌های سنگی مشکلتر است. زیرا از سیلیکات‌هایی مانند سیلیکات‌های سنگهای زمینی تشکیل شده‌اند.

شهاب سنگ آهنی مشهوری به نام چینگا Chinga که در سال ۱۹۱۳ در روسیه پیدا شد. این شهاب سنگ حدود ۲۹٫۵ کیلوگرم وزن دارد.

شهاب سنگ آهنی مشهوری به نام چینگا Chinga که در سال ۱۹۱۳ در روسیه پیدا شد. این شهاب سنگ حدود ۲۹٫۵ کیلوگرم وزن دارد.

 

۸- چگونه شهاب‌سنگ‌ها را از سنگهای زمینی تشخیص دهیم؟

شهاب‌سنگ‌ها شگلهای گوناگونی دارند که این اشکال در شناسایی آنها به ما کمک می‌کنند. بسیاری از آنها رویه‌ای صاف دارند و فاقد لبه‌های تیزند. روی بعضی از آنها فرورفتگی‌ها و برجستگی‌های ملایمی به چشم می‌خورد. مثل اینکه روی آنها را با نوک انگشت فشرده‌اند. تا زمانی که شهاب‌سنگ‌ها کاملاً در معرض هوازدگی قرار نگیرند، در درون این فرورفتگی‌ها آثاری از پوسته سوخته و جوشیده شهاب‌سنگ دیده می‌شود.

برای اینکه با اطمینان بسیار بدانید که کدام سنگ شهابسنگ است باید چند آزمایش انجام دهید:

* چگالی سنگ را اندازه بگیرید. چگالی شهاب‌سنگ‌ها حداقل ۳/۳ گرم در سانتی‌متر مکعب است. سنگی را که فکر می‌کنید شهاب‌سنگ است را به دقت وزن کنید. اگر سنگ کوچک بود می‌توانید از یک جواهر فروش درخواست کنید آن را وزن کند. سپس حجم سنگ را محاسبه کنید. برای این کار می‌توانید آزمایش معروف ارشمیدس را انجام دهید. ظرفی را پر از آب کنید و سنگ را توی آن بیندازید. مقدار آبی را که بیرون می‌ریزد با سرنگ یا پیمانه‌ای که حجمش مشخص است اندازه بگیرید. حجم به دست آمده در واقع حجم سنگ است. وزن را بر حجم تقسیم کنید تا چگالی بدست آید. اگر چگالی سنگ بیشتر از ۳/۳ گرم در سانتی‌متر مکعب بود احتمال آسمانی بودنش بیشتر است.

* قطب‌نمایی را به سنگ نزدیک کنید. اگر عقربه قطب‌نما منحرف شد باعث خوشحالی است. چون هرچه خاصیت مغناطیسی سنگ بیشتر باشد احتمال شهاب‌سنگ بودنش هم بیشتر است.

* بخش کوچکی از سنگ را به آرامی با سمباده بسایید. در شهاب‌سنگ‌های سنگی، رگه‌ها یا دانه‌های درخشان فلزی دیده می‌شود. در شهاب‌سنگ‌های آهنی نیز رگه‌ها به صورت شعاع‌های براق دیده می‌شوند که روی هم افتاده‌اند. دقت کنید که این شعاع‌های فلزی را با بلورها و رگه‌های درخشان کوارتز یا میکای سنگ‌های زمینی اشتباه نگیرید. با یک ذره‌بین با درشت‌نمایی ۱۰ یا بیشتر این رگه‌ها را بررسی کنید و از زوایای مختلف به آنها نگاه کنید. سطح رگه‌ها باید مانند سطوح فلزی به نظر آیند. با سوزن تیزی روی آنها خط بکشید. اگر خش نیفتاد رگه‌ها فلزی اند و سنگ هم به احتمال بسیار زیاد شهاب‌سنگ است.

 

۹- منظور از دانه‌های کندرول و شهاب‌سنگ‌های کندریت و آکندریت چیست؟

کندرول‌ها میراث بازمانده از دوران پیدایش منظومه شمسی هستند. در ابر اولیه خورشیدی، غبار میان‌ستاره‌ای موجود، کم کم بر اثر متراکم شدن ابر، ذرات بزرگتر و دانه‌هایی را ساخت. الحاق این دانه‌ها تکه‌سنگ‌های اولیه منظومه شمسی را ایجاد کردند و برخوردهای پیاپی میان آنها سبب بزرگتر شدن برخی از صخره‌ها و ایجاد خرده‌سیاره‌های چند ده کیلومتری شد که بلوک‌های سازنده سیارات بوده‌اند.

شهاب‌سنگ‌های سنگی به دو نوع کندریت و آکندریت تقسیم می‌شوند. شهاب‌سنگ‌هایی که دارای دانه‌های کندرول هستند کندریت و آنهایی را که فاقد کندرول باشند را آکندریت می‌نامند.

تصویر شهاب سنگ مشهور دیگری به نام Widmanstätten pattern

تصویر شهاب سنگ مشهور دیگری به نام Widmanstätten pattern

 

۱۰- آیا شهاب‌سنگ ها ارزش مادی دارند؟

سیارک‌های موجود در کمربند سیارک‌ها حاوی مواد معدنی بسیار زیادی می‌باشند. طبق یک تخمین علمی ارزش تمام مواد معدنی موجود در کمربند سیارک‌ها برای هر انسان روی زمین معادل ۱۰۰ میلیارد دلار است. البته شکی نیست که استخراج این معادن در حال حاضر بیش از این هزینه دارد.

شهابسنگ‌هایی هم که به زمین سقوط می‌کنند دارای مقادیر بسیار ناچیزی از این مواد معدنی هستند که این مواد اطلاعات بسیار زیادی را از منظومه شمسی در اختیار دانشمندان قرار می‌دهد. به همین دلیل مراکز خرید و فروش شهاب‌سنگ‌ها در برخی از کشورها دایر شده است که مشتریان اصلی این مراکز بیشتر اوقات موزه‌ها و مراکز پژوهشی‌اند که نمونه‌های مهم تازه یافت شده را خریداری می‌کنند.

نشانی اینترنتی www.meteorite.com و www.imo.net نمونه‌ای از چنین مراکزی است که به خرید و فروش شهاب‌سنگ‌ها می‌پردازد. همچنین در این سایت اطلاعات جامعی را درباره شهاب‌سنگ‌ها می‌یابید.

 

 

منابع

منبع مطلب، منبع عکس تصویر شاخص، منبع عکس آذرگوی، منبع عکس شهاب رنگی، منبع عکس شهاب‌سنگ Sikhote-Alin، منبع عکس شهاب‌سنگ Chinga، منبع عکس شهاب‌سنگ Widmanstätten pattern

محسن الهامیان

محسن الهامیان.از حدود 6 سال پیش فعالیت‌های گروهیِ علمی خود را آغاز کرد. علم، تکنولوژی، فعالیت‌های گروهی و هر چیزی که خلاقیت و پویایی در آن باشد، چیزهایی هستند که او را به وجد می‌آورند. وی اکنون در مقطع کارشناسی رشته روانشناسی بالینی مشغول به تحصیل است.

مطالب مرتبط

۶۰ دیدگاه‌

  1. mona گفت:

    خیلی عالی و اموزنده و و خوبی هم که داشت با تصاویر بود
    ممنون

  2. احسان گفت:

    سلام
    دستت‌درد‌نکنه..خیلی عالی بود،
    کلی چیز یادگرفتم
    متشکر

  3. اسماعیل گفت:

    کامل و دقیق نبود

  4. میثم گفت:

    کجا میشه شهاب سنگ را فروخت .ممنون میشم راهنمای کنید من از زاهدان

  5. امین گفت:

    سلام، یه سوال داشتم چرا شهاب سنگ ها با اینکه نزدیک خورشید هستند ولی ذوب نمیشن؟

  6. امین قربانی گفت:

    سلام خسته نباشید من چندسالی هست تو جستجوی شهابم .والان سنگی دارم که ۹۰درصداحتمال شهاب هست.چگونه میتوانم از شماکمک بگیرم

  7. رضا گفت:

    سلام من یه تکه کوچک دارم. که اتمال قوی بشهاب سنگ باسه. رنگش خرمایی پررنگ و. سیاه پر رنگ هست جایی مثل اثر انگشت داره. و. حتی انگار رویش. مو رو کشیدن و جاش مونده. اصلا رگه سفید نداره. چگالیش پاینه احتمال داره خودش باشه

  8. محمدمهدی گفت:

    بنام خدا سلام استادان گرامی اینحقیر در کوهی نزدیک تهران البته صد کیلومتری تهران که غروب بود دیدم یک گلوله بزرگ اتشین در کوه که نزدیک بود بخودم بخورد وفورا خوابیدم وسنگ اتشین تقریبا باندازه یک کیسه سیمان بود که افتاد بزمین ودو سه جای بدنم را سوزاند چون ذوب بود اتش تمام عیار بود تقریبا عین همین عکس سنگ قرمز رنگ که شما عکسش را در اینجا کشیدهاید بود وهر جا به لباسم خورد فورا لباسم سوخت وبدنم هم سخت سوخته بود منتها شانس اوردم که تکهای کوچک که به زمین خورده بود بعد به من برخورد کرد وتا بلند شدم هم تکهای خورد شده هنوز قرمز کمرنگ بودند وفورا سیاه شدند ولی داغ بودند خلاصه صبر کردم تا خوب خنک شدند وشروع به جمع کردنش کردم رنگشان تقریبا سیاه قهوهای هستند بعضی کمتر بعضی زیادتر وزنشان تا شاید نیم کیلوئی هم هستند وکمتر هم هستند چند کیلو جمع کردم واوردم به منزل وبه هیچکس جز رفیقم که باهم بودیم دیگر به کسی نگفتیم حالا دوسالی هست اینها را در خانه داریم مدتی قبل جائی صحبت این چیزها شد یک نفر که دکترا دارد گفت این شهاب سنگها را هرکس پیدا کند قیمتی هستند ودانشگاهیها از روی انها درس میخوانند وبدردشان میخورد ما هم نگفتیم ما داریم وخودمان جمع کردیم زمانیکه افتاد همه تکه تکه شده خلاصه این مطلب را یک نفر بما گفت من برایتان در کامپیوتر مینویسم اگر بدرد دانشگاهیها بخورد انها اعلام میکنند خلاصه اینطور سنگها را ما شاید هفت هشت کیلو باشد داریم وشاید انجاها را بگردیم خیلی بیشتر هم پیدا کنیم چون خدائیش وقتی نزدیک ما شد بزرگ بود البته چنان به کوه که هم خاک دارد وهم سنگ منتها بالای کوه هست شاید انجا ها را بگردیم خیلی باشد قشنگ ذوب شدهاست منتها همه کوچک کوچک هستند از نیم کیلوئی هست تا چند گرمی شاید بگردیم بزرگترش را هم پیدا کنیم حالا اگر هر اقائی اینرا خواند به ادرس همین نامه جواب بدهید خدائیش اگر بدرد با سوادها میخورد بیایند ببرند وازمایش کنند ما با تهران صد کیلومتر بسمت غرب فاصله داریم ممنونم منتظرم

  9. سعید گفت:

    سلام ممنون ازمطالب مفیدی که ارئه کردیدببخشیددرترکیبات شهاب سنگهاامکانش هست ذرات کوارتزوجودداشته باشه

  10. علی گفت:

    سلام یه تکه سنگ پیدا کردم کوچیکه با وزن ۱۵۰گرم تو ظرف آب انداختم ده سی‌سی از آب لیوان خالی شد یعنی شهاب سنگه؟

  11. keyvan گفت:

    سلام یه سنگ دارم باچگالی بین۶/۷وزن یک کیلو۳۸گرم به اهن رباکشش داره کم ایامیتونه باشه رنگ سفیدذرات بلوری سفیدبراق داخلش دیده میشه

  12. محمدجواد گفت:

    سلام..شما خریدوفروش شهابسنگ هم انجام میدین؟؟

  13. امیر قادری گفت:

    سلام مرسی از اطلاعاتی که در اختیار عموم میزارید..بسیار عالی بود.درود بر شما

  14. ابوالفضل چقایی گفت:

    سلام.بسیار عالی وآموزنده بود.
    سپاس

  15. ابراهیم نوری گفت:

    با سلام من یک تیکه شهاب سنگ دارم کریستال هپونیت با میکروسکوپ معلوم میشه توش رنگش سیاهه داخلش هخم سیاهه ویک شهاب دارم 400 گرمه توش نیکل داره پوسته سوخته هم داره ولی اهنربا نمیگیره مشتری خوب باشه میفروشم شماره تماسم 09158271287

    • درود بر شما
      این صفحه محل حضور دوستداران شهاب‌سنگ هست.
      امیدواریم فضای سالم مبادلات تجاری با اهداف متفاوت شخصی، علمی، آموزشی و … در حوزه شهاب‌سنگ شکل بگیره.

      سلامت باشید.

  16. احمد قنبرزهی گفت:

    مطالب خوب آموزنده بود سپاسگزارم از مواردی که درج کرده بودید امیدوارم بتوانم باز هم از مطالب خوب شما حداکثر استفاده را ببرم با تشکر احمد قنبر زرهی

  17. محمد گفت:

    سلام ممکنه مقدار زیادی از یک شهاب سنگ در یک منطقه حدود ۱چ هکتار پراکنده باشد من فکر میکنم با توجه به نشانه اد و ازمایشاتی که فرمودین حدود ۳۰۰ قطعه شهاب سنگ به اندازه های کوچک تر از سیب زمینی پیدا کرده باشم . ایا ارزش دارن.

  18. شورش نصیری گفت:

    درود بر شما بنده شیه بسیار متحیرکننده در دومتری پیدا نمودم که بعد تحقیقات در مورد اجسام سنگی وفلزی دیدم شباهت بسیارر قوی با شهابی که نامشو یک ستاره در هفت اسما داره دارد لیک بزرگوار رنگ قرمر نقطه های ابی فیروزی وظراتی سفید دارد

  19. ناصر گفت:

    خیلی خوب بود استفاده کردم ممنون از زحماتتون

  20. حسین گفت:

    سلام خسته نباشید
    من سنگی پیدا کردم سیاه با چند کریستال بنفش داره حدودن یکی دو درصد جزب آهن روبا میشه بعدن وقتی روی اتش میگیرم یک لایه زرد روش می‌گیره لطفا راهنمایی کنید ممنونم

  21. امیررضا گفت:

    خیلی عالی بود توی این درس ماکه درمورد شهاب سنگ بود خیلی کمک کرد چند نمره بخاطرش بهم اضافه شد ممنونم فقط شما اختر شناسید

  22. ماهور گفت:

    سلام
    چجوری وقتی فضا جاذبه نداره شهاب سنگ ها به زمین می افتند؟؟؟؟؟؟؟؟؟

    • فضا بدون جاذبه نیست. شما در هر نقطه‌ای از کائنات کم یا زیاد، تحت تاثیر جاذبه یک یا چند جرم هستید.
      اجرام اطراف کره زمین تحت تاثیر سیارات و از همه بیشتر خورشید مدارشون مشخص میشه و اگر مدار اونها در مسیر مدار زمین قرار داشته باشه، ممکن هست تحت تاثیر جاذبه زمین در جو زمین سقوط کنن.

  23. الناز گفت:

    عالی بود

  24. الناز گفت:

    من پری شب یکی دیدم

  25. نخعی. گفت:

    باسلام.عاشقتم آقامحسن.بااین مطالب جالب وخواندنی.زنده باشی.

  26. Aa گفت:

    سلام و خسته نباشید. من سنگی دارم گلابی شکل یک سوراخ بزرگ روی سرش و یک سوراخ کوچک در انتها که به هم وصل هستن و رنگ سنگ نوک مدادی هستش . نصف سنگ اهنربا راجذب کرده و نصف دیگرش نه جذب میکند نه دفع. یخ را در دمای اتاق خیلی خیلی سریع اب کرده حتی وقتی انرا در فریزر گذاشتم بعد از ١٠ دقیقه یخهای فریزر را اب کرد. قطبنما را میچرخونه. وزنش نصبت به حجمش خیلی زیاد هست جوری که باور کردنی نیست.شیشه را عین الماس شیشه بری میبرد. با پتک ٢٠ کیلویی روی ان کوبیدم خراش هم بر نداشت. وقتی نصف سنگ را در اب بزاریم بعد ١۵ ثانیه که در می اوریم نصف سنگ یکرنگ میشود و نصفش یک رنگه دیگه و بویی مانند گل رز پخش میکنه بعد از اینکه چند ثانیه در دست خود میمالیم دوباره به رنگ اول باز گشته و بوی گل قطع میشود. و تراش و قدمت سنگ مال اوایل دوره ساسانی هستش.خواهش میکنم بنده را راهنمایی کنید این سنگ چی هستش و ایا ارزش زیاد داره خواهشن پاسخ دهید ممنون میشم . ایا سنگی با این خصوصیات هستش؟ اگر حدودا هم شده بگویید با ارزش هست یا نه . تمامی فیلمهاشم موجوده و اینکه ممکن الماس سیاه باشه

  27. مهدی گفت:

    باسلام خاستم چندعکس ببینیدونوعشهاب روهمراه باخصوصیاتش برام توضیح مختصری لطف بفرماییدباسپاس غراوان

  28. محمدرفیع ابراهیمی گفت:

    با سلام و درود فراوان، سپاسگذار از اطلاعات مفید شما و زحمتهایی که برای علاقمندان در این زمینه میکشید

  29. محسن طباطبایی گفت:

    درود آیا همه شهاب سنگها اثر ریگماگلیپت دارند سپاس

  30. سیدالسادات گفت:

    باسلام میخواستم باتوجه به شناختی که از سنگ داشتم میان سنگها چند تا ازسنگها فکرمیکنم شهاب سنگ میباشد اگرامکان دارد باتوجه به عکسهای گرفته شده میخواستم ازشما کارشناسان خواهش کنم که مشاهده کنید ونظرخودرااعلام نمایید وهمچنین بگید چگونه عکسهاارسال نمایم

  1. می 13, 2015

    […] می‌کنم پیش از مطالعه این مطلب، مطلبی تحت عنوان «۱۰ سوال بسیار مهم در مورد شهاب سنگ ها» را که در این مورد نوشته‌ام رامطالعه کنید تا اطلاعات […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هنوز در خبرنامه علم‌بازار عضو نشده‌اید؟

برای اطلاع از آخرین اطلاعات و بروزرسانی؛ همچنین رویداد‌های نجومی، پیشنهاد‌های رصدی، تخفیف‌های ویژه و... در خبر نامه ما عضو شوید

You have Successfully Subscribed!